Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/274-7031

Értékekre nevelés - Párosító játék

Napjainkban nagyon nagy szükség van a polgári értékek megtanítására a lehető legkisebb életkortól. A gyermek személyisége akkor tud fejlődni, egyre érettebbé válni, ha megismeri ezeket az értékeket.

Lelkiismeretünket és viselkedésünket egy értékrend formálja. Legmindennapibb tevékenységeink is tükrözik az általunk elfogadott értékeket, de érezzük jelenlétüket vagy hiányukat minden személyes élettapasztalatunkban. Leginkább szolidaritást, aktív fellépést igénylő helyzetekben válnak nyilvánvalóvá ezek az értékek, amikor egyes emberek vagy egész közösségek segítségre szorulnak, igazságtalanság vagy természeti katasztrófa miatt szenvednek.

Az általunk képviselt értékeket tükrözi, amikor kimutatjuk ellenszenvünket az erőszakkal szemben, amikor tevékenyen szembehelyezkedünk az intoleranciával, egyes emberek vagy embercsoportok megvetésével. Akkor éljük át ténylegesen ezeket az értékeket, amikor szeretettel, együttérzéssel fordulunk valaki felé, vagy ítéleteinket tisztelettudóan tudjuk kifejezni.

Kifejeződhetnek etnikai értékekként is, ezek gyakran meghatározzák cselekedeteinket. Végső soron az értékek elvek, melyek befolyásolják, hogyan cselekszünk egy adott szituációban hűen önmagunkhoz.

Az értékekre nevelés azt jelenti, hogy igyekszünk olyan tisztességes egyéneket felnevelni, akik mindennapi életükben a harmonikus társadalmi együttélés alapvető értékei szerint viselkednek.

Tudjuk, hogy a gyermek fejlődésére születésétől fogva hat a környezete. A hozzá legközelebb élők hatnak rá leginkább. Ők azok, akiket a gyermek megfigyel, ők mutatják számára folyamatosan a különböző viselkedési mintákat. A gyermekek utánozzák, lemásolják szüleiket: a beszédmódjukat, mozdulataikat, azt, ahogy másokkal kapcsolatba lépnek. Ez a kritikus tanulási időszak, amit modellezésnek nevezünk, meghatározó szerepet játszik a gyermek magatartásának kialakulásában.

A szülők és pedagógusok értékekre, jó döntésekre, elköteleződésekre kell, hogy rámutassanak erőltetés és kényszerítés nélkül, de ezzel párhuzamosan önálló ítéletalkotásra is nevelniük kell a gyermekeket. Az ő felelősségük, hogy megerősítsék az alapvető viselkedésmintákat, attitűdöket, az elvárt értékeket, hogy a gyermekek és fiatalok megtalálják és megállják helyüket egyre pluralistábbá, nyitottabbá, multikulturálisabbá váló társadalmunkban, és hozzájáruljanak emberségesebbé válásához.

Életkor: 3-6 éveseknek

A készlet tartalma:
- 1 kétszintes, kemény műanyag alaptábla
- 16 kupak
- 12 karton feladattábla színes képekkel
- 1 útmutató

A játék jellemzői:
- Tudatosítja az együttéléshez szükséges értékeket: toleranciát, empátiát, nagylelkűséget, szolidaritást, igazságosságot, együttműködést.
- Felhívja a figyelmet a kulturális különbségek értékeire, ezek tiszteletére.
- Megtanítja az együttélés alapszabályát: a másik tiszteletét.
- Szókincsbővítés, új fogalmak elsajátítása a következő területeken: testrészek, munka, biztonságos közlekedés, sportok.
- Fejleszti a vizuális differenciálást, a színek megkülönböztetését, kialakítja a háttér fogalmát.
- Szabálykövetésre, kivárásra szoktat, a szabályok betartásának fontosságára tanít.

Adatok
Cikkszám:
EB-KJ-13894